Murvica

Murvica otok Brač slike Murvica otok Brač slike
Murvica je malo mjesto na južnoj obali otoka, udaljeno od Bola 5 kilometara prema zapadu. Pripada općini Bol s kojim je povezana cestom. U zimskom periodu u Murvici boravi oko 50 ljudi, dok se u ljetnom periodu taj broj višestruko povećava. Stanovnici se bave turizmom i vinogradarstvom. Većina kuća nalazi se na oko 100 metara nadmorske visine, podno kraških spilja na južnim obroncima Vidove gore, dok su novije kuće bliže moru. Murvica je u prošlosti bila prilično razvijena, osim uzgoja vinove loze stanovnici su se bavili stočarstvom i pčelarstvom, i danas su murvički vinogradi poznati po najkvalitetnijem plavcu na Braču.

Mjesto su kroz povijest uglavnom naseljavali redovnici i redovnice te se u okolici Murvice na obroncima nalazi nekoliko napuštenih i djelomično srušenih samostanskih kompleksa iz 15. i 16. stoljeća: Silvio (Dubravčić), Stipančić i Dutić.
Značajna za razvoj Murvice je Dračeva luka, zapadno od mjesta, poznata po starim čempresima i golemim agavama. Crkva na tom mjestu potječe iz 16. stoljeća. Iznad nje su ruševine samostana iz 1512. godine.
Od špilja iznad Murvice najpoznatija je Drakonjina spilja, zvana i Zmajeva pećina. Ta je taj naziv dobila zbog tajanstvenog, u živoj stijeni isklesanog reljefa zmaja, koji predstavlja ostavštinu iz pećinskoga samostansog života popova glavgoljaša iz 15. stoljeća. Sama špilja duga je oko 20 metara i podijeljena u četiri prostorije s naknadno dozidanom kapelicom.

 
© 2004 WWW.OTOKBRAC.EU (HR) - All rights reserved