Nerežišća

Nerežišća otok Brač slike Nerežišća otok Brač slike
Nerežišća su važno prometno raskrižje na na oko 400 metara nadmorske visine, uz rub najvećeg polja na otoku. Stanovništvo se bavi poljoprivredom i sekundarnim djelatnostima (kamenarska industrija od branja do prerade kamena, građevinarstvo, trgovina). Povijesno je glavno mjesto i sjedište bračkog kneza, ali populacijski je jedna od najmanjih otočkih općina s manje od 1.000 stanovnika u Nerežišćima i pripadajućim joj naseljima Donjem Humcu i Dračevici. Nerežišća su karakteristična po prirodnim i povijesnim zanimljivostima. Lokalna fešta se slavi u sklopu blagdana Sv. Margarite, zaštitnice Nerežišća (13. srpanj).

Nerežiškoj općini pripadaju najpoznatije bračke prirodne i povijesne znamenitosti: svećenička pustinja Blaca u kanjonu koji je dostupan samo stazama, špilja na Vidovoj gori, špilja Kopačina nedaleko Donjega Humca, najstarija ljudska naseobina u Dalmaciji, brojne jame, dolomitni prsten Kolač nedaleko Nerežišća, napušteni pastirski stanovi, jame... Svakako treba spomenuti i zaštićene dijelove prirode na području općine Nerežišća:
- Vidovu goru s najvišim vrhom Sutvid (778 m) na cjelokupnim hrvatskim otocima koja je jedinstveni zaštićeni krajolik, atraktivan vidikovac s kojega puca pogled na čitavu srednju Dalmaciju, jedinstvena park šuma dalmatinskog crnog bora, špilje i jame, divljač i ljekovito bilje.
- Dolinu Blaca koja je zaštićeni krajolik s čuvenim napuštenim samostanom koji je danas muzej.

 
© 2004 WWW.OTOKBRAC.EU (HR) - All rights reserved